„Chceme zajistit, aby už nikdy nikdo nezemřel na nemoc, které se dalo v rámci prevence předejít.“ říká MUDr Kateřina Šédová

Je nám ctí představit v naší rubrice Osobnosti medicíny další jedinečnou osobnost, MUDr. Kateřina Šédová. Zakladatelka neziskové organizace Loono, která vzdělává veřejnost v oblasti zdraví.

Kateřina Šédová (rozená Vacková)
Vystudovala 1. lékařskou fakultu, obor Všeobecné lékařství. Ještě během studia založila po vlastní zkušenosti s rakovinou neziskovou organizaci Loono, která nyní sdružuje více než 100 mladých lékařů a studentů medicíny. Během osmi let své existence uspořádalo Loono více než 2500 workshopů a školení, na kterých se přes 120  tisíc lidí naučilo, jak se o sebe starat. Desítky z nich si díky tomu prokazatelně odhalily rakovinu včas. Nedávno Loono představilo novou aplikaci Preventivka, která pomůže uživatelům žít delší a kvalitnější život.

 

Kateřina_Vacková_autor Jana Kupčáková_3-min

 

Jste známá zakladatelka projektu Loono, co Vás k tomuto nápadu přivedlo?
Když mi bylo 22 let, objevili lékaři zhoubný nádor na mém vaječníku. Díky tomu, že jsem poslouchala varovné signály, byl naštěstí zachycen v časném stádiu a já se vyléčila. Prvotní šok z diagnózy následně vystřídala touha pomáhat lidem a inspirovat je, aby nepodceňovali prevenci. Proto jsem založila Loono. Protože prevence zachraňuje životy.

Když jsem totiž mluvila se svými kamarádkami, které v té době nestudovaly medicínu jako já, zjistila jsem, že by podobné varovné signály nevnímaly a k doktorovi by s nimi proto pravděpodobně nešly, což by pro ně mohlo mít fatální následky. Přijít včas je totiž v těchto případech naprosto klíčové.

Začátky vždy bývají těžké, jaké byly ty Vaše v Loono? (zajímá nás, jak vypadaly první zorganizované akce Loona? Kdo Vám pomohl? Jak jste se prosazovala?)
Odstartovali jsme kampaní Sahám si na ně každý měsíc s podtitulem #prsakoule, v rámci které se dodnes věnujeme nádorům prsou a varlat a důležitosti samovyšetření. Nakoupila jsem modely těchto částí těla, jezdila po celé České republice a sama na workshopech návštěvníkům vysvětlovala, o co se jedná a jak se mohou sami správně vyšetřit. Za osm let existence se z Loono stala organizace, která čítá přes 100 lidí. Z toho velkou část tvoří lékaři a medici, zbytek pak organizační tým, ve kterém jsou profesionálové z oblasti marketingu, fundraisingu, HR a dalších. Je neskutečné, jak jsme vyrostli. Mám z toho opravdu velkou radost.

Zrovna probíhá náš Růžový říjen, v rámci něhož jsme nachystali mnoho zajímavých aktivit. Kampaní chceme nejen podpořit povědomí o prevenci rakoviny prsu, ale také vysbírat prostředky na šíření osvěty o prevenci onkologických onemocnění. Proto jsme spustili sbírku na Donio.cz.

Jaké byly překážky, které jste musela překonat, a je něco, co se nepovedlo?
Začátky byly samozřejmě velmi náročné, jelikož jsem téměř vše musela řešit sama. Studovala jsem medicínu a ve volném čase jezdila po workshopech s IKEA taškou, ve které jsem měla zmiňované modely. Kampaň #prsakoule ale velmi rychle získala velkou pozornost a ke mně se začali přidávat další a další medici a dobrovolníci, kteří chtěli učit veřejnost o prevenci. Dnes na počátky vzpomínám moc ráda, i když samozřejmě chvil, kdy mi nebylo zrovna do smíchu, bylo hodně. Velkou výzvou bylo i samotné vedení lidí. Pro medika, který nic takového předtím nedělal, to byla velká škola pokory. Naučila jsem se, že na týmu záleží nejvíce a že bez pomoci dalších lidí by Loono nikdy nebylo tam, kde je, proto je potřeba si lidi hýčkat.

 

Loono_Autor_Martin_Faltejsek_3-min-min

 

Jak dlouho jste se projektu věnovala? Měla jste někdy pocit vyhoření v rámci projektu? Jaká je Vaše pozice v Loonu nyní?
Loono se věnuji velmi intenzivně po celých osm let jeho existence. A je to práce velmi pestrá, která je zároveň neskutečnou výzvou, jelikož máme pořád kam se posouvat. Takže to není rozhodně žádný stereotyp.

Vyhořelá jsem si nikdy nepřipadala, i když byly chvíle, kdy jsem si i já s mnoha propracovanými víkendy sáhla na dno. Teď už se ale hlídám. V Loono se věnujeme s rámci kampaně Dobré nitro právě i syndromu vyhoření, se kterým se během svého života setká každý 5. Čech, což je skutečně vysoké číslo. Takže vím moc dobře, jaké jsou jeho příznaky i rizikové faktory. Kdybych je začala pociťovat, začnu jednat.

Čemu všemu se dnes Loono věnuje a s čím lidem pomáhá?
Loono během svého fungování odstartovalo čtyři velké kampaně, v rámci kterých vzdělává veřejnost v oblastech prevence onkologických (#prsakoule) a kardiovaskulárních onemocnění (Žiješ srdcem) i reprodukčního (Dole dobrý) a duševního zdraví (Dobré nitro). V současné době se zaměřujeme na prevenci jako celek, zejména na civilizační nemoci, které jsou příčinou 70 % úmrtí ve vyspělých zemích. Chceme nabídnout kompletní přehled o prevenci v České republice, přiblížit, jak různým nemocem předcházet i jak je včas odhalit. Přinášíme komplexní informace o screeningových programech. Zabýváme se i primární prevencí a tématy, jako je zdravá strava, pohyb, spánek a další.

Pořádáme workshopy ve firmách, na školách i kulturních akcích, velkou pozornost věnujeme sociálním sítím, píšeme blog, natáčíme podcast, nabízíme pestrou škálu e-learningů, vytváříme infografiky, informace zasíláme do větších i menších médií, spolupracujeme s influencery a pečujeme o naší Preventivku, aplikaci, kterou jsme nedávno představili veřejnosti.

 

Loono_Autor_RadekVebr-min

 

V roce 2016 jste byla v časopise Forbes a v roce 2021 jste se stala držitelkou prestižního ocenění EY Společensky prospěšný podnikatel roku. Jak to vnímáte? Změnilo Vám to nějak život?
Na všechna podobná ocenění jsem velmi pyšná, protože dokazují, že má naše práce opravdu smysl, a že ji odborná i laická veřejnost vnímá jako přínosnou. Proto si všech nominací i cen nesmírně vážím. Jsou neskutečnou motivací a otevírají dveře.

Jsem nadšená, že přínosy Loono vidí i v zahraničí. Letos jsme si z Bruselu dovezli prestižní ocenění EU Health Award a stala jsem se grantistkou americké nadace McNulty, na což mě nominoval český Aspen Institute. V porotě zasedají skuteční lídři, v minulosti třeba i Madeleine Albright.

Největším oceněním je pro mě ale to, že dnes Loono tvoří neskutečný tým talentovaných lidí, že máme celorepublikový dosah a že prokazatelně zachraňujeme životy. Již více než 60 lidí si totiž díky Loono objevilo rakovinu nebo jiné vážné onemocnění včas, a díky tomu se úspěšně vyléčili. A co je víc, než zachraňovat životy?

Proč jste si vybrala medicínu a přihlásila se na lékařskou fakultu?
Pro studium medicíny jsem se nakonec rozhodla vylučovací metodou. Moje sestra tehdy studovala práva, ale stohy zákoníků mě nelákaly. Matematika a fyzika nebyly mojí silnou stránkou a technické obory byly tehdy prezentovány spíše chlapcům. Co se týče uměleckých oborů, tak to šlo úplně mimo mě. Nechtějte vidět moje obrázky nebo slyšet můj zpět. (smích) Takže zbyla medicína. Navíc mě velice bavila biologie.

Nelitujete tohoto rozhodnutí?
Rozhodně nelituji. Medicína je krásný obor, docela detektivní, akční a velká škola života, co se komunikace, empatie a sociální inteligence týče. Proto bych určitě neměnila.

Proč jste si vybrala internu?
Civilizační onemocnění, mezi které patří například kardiovaskulární nemoci, cukrovka, astma či onemocnění trávicího traktu, jsou nejčastější příčinou úmrtí lidí v rozvinutých zemích, tedy i v České republice. Vzhledem k tomu, že se i v rámci Loono věnuji preventivní medicíně, přišla mi interna jako nejlepší volba, protože té prevence zkrátka obsahuje nejvíce. Během studia jsem ale chtěla být dlouho gynekologem, chodila jsem i stážovat k Apolináři, kde jsem odrodila několik miminek. Nakonec ale vyhrála díky zkušenostem a kampaním z Loono interna.

 

Kateřina_Vacková_Autor_Oldřich_Hrb_7-min (2)

 

Proč by si studenti medicíny měli vybrat zrovna tento obor?
Interna je, troufnu si říct, nejkomplexnější obor. A také skvělý start pro jakýkoliv další obor, který se člověk rozhodne dělat. Doporučila bych proto každému absolventovi na interně začít, aby se naučil triážovat nejčastější akutní onemocnění. Aby uměl přečíst EKG a rozpoznat infarkt, interpretovat základní laboratorní výsledky a v neposlední řadě i ordinovat nejčastěji užívané léky. To jsou všechno základy, za které se později nebudete muset stydět, že je nevíte.

Je něco, co byste vzkázala mladým lékařům a medikům?
Vzdělávejte se o nových technologiích a postupech. Medicína se rozvíjí stejně rychle jako ostatní obory, nezaspěte. Nezabředněte do zaběhlých kolejích a aktivně challengujte primáře a starší lékaře, aby práci na klinice zefektivňovali. Přicházejte s nápady ke zlepšení práce pro své kolegy i sebe samotné. Ostrůvky takové pozitivní deviace potřebují totiž některé kliniky jako sůl. Jo a naučte se psát všemi deseti. Nejvíce to oceníte ve 3:30 ráno, až budete sepisovat dalšího bezdovmovce, co vám přivezla “erzeta”.

Máte nějaké tajné sny nebo další projekty, které byste chtěla v budoucnu zkusit realizovat?
Právě jsme představili naší novou aplikaci Preventivka, což je projekt, kterému jsme se v Loono velmi intenzivně věnovali v uplynulých měsících. Uživatelům ukazuje, na jaké preventivní prohlídky by měli chodit, a přiblíží, co člověka na takové preventivní prohlídce čeká. Každý měsíc připomene samovyšetření, pomůže najít správného odborníka v okolí uživatele a nabízí ověřené a srozumitelné informace o zdraví a prevenci. Mým ani ne snem, ale cílem je dostat Preventivku do mobilních zařízení lidí po celé České republice a v budoucnu po Evropě. Chceme zvýšit návštěvnost screeningových programů a zajistit tak, aby už nikdy nikdo nezemřel na nemoc, které se dalo v rámci prevence předejít.

 

Preventivka začala svůj vývoj v akcelerátoru Česko.Digital a spuštění MVP podpořila Nadace PPF. Aplikaci jsme testovali u omezeného množství uživatelů, vnímali jejich zpětnou vazbu a přizpůsobovali její funkce tak, aby byla nepostradatelným nástrojem každého, kdo se chce starat o své zdraví i zdraví své rodiny.

 

Paní doktorce jsme moc vděční za rozhovor.

new-instagram-camera-logo-icon-vector-modern-gradient-design-illustrations-white-background-new-instagram-camera-logo-icon-136839821 @katerinavackova_

new-instagram-camera-logo-icon-vector-modern-gradient-design-illustrations-white-background-new-instagram-camera-logo-icon-136839821 @loonocz

 

 

Rozhovor pro Vás připravili Filip a Jana.