POZNEJ FAKULTU: LF UK Plzeň

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni, založená v roce 1945, je další dceřinou pobočkou Univerzity Karlovy. Pokud Tě tedy hlavní město České republiky netáhne nebo jsi přímo z Plzně, LFP je jasná volba. Fakulta je moderní instituce, co se neustále vyvíjí, aby poskytovala kvalitní vzdělání a byla centrem inovací ve zdravotnickém odvětví.

Historie fakulty zahrnuje období po skončení druhé světové války, kdy byla zřízena jako odpověď na potřebu kvalifikovaných lékařů v regionu. Od té doby fakulta značně  rozšířila své působení. Jedním z výrazných prvků fakulty je její zaměření na interdisciplinární spolupráci. Studenti mají možnost účastnit se projektů, které kombinují medicínské dovednosti s technologickým a vědeckým výzkumem. To poskytuje absolventům široký pohled na moderní lékařství. Nechybí možnost zahraniční stáže či Erasmu. 

IMG_2094https://lfp.cuni.cz/foto/57-prostory-noveho-kampusu-2022.html 

Fakulta aktivně investuje do výzkumu, přičemž se zaměřuje na oblasti, jako jsou genetika, onkologie, neurovědy a infekční nemoci. Součástí univerzity je Biomedicínské centrum, jehož hlavním zaměřením je vývoj v oblasti nahrazování a regenerace orgánů. Centrum je otevřené všem studentům i absolventům. Pokud Tě láká kariéra vědce v lékařském poli, neváhej  pošli přihlášku právě do Plzně. Tato snaha o inovace a objevy posiluje postavení fakulty  rámci národního i mezinárodního vědeckého společenství. 

Výuka na fakultě v Plzni zdůrazňuje praktické dovednosti a klinické zkušenosti. Studenti mají příležitost pracovat v moderních klinických zařízeních a zapojit se do komunitních projektů, což je připravuje na výzvy moderního zdravotnictví. V rámci studia lze získat kredity a extra studijní body do dalších ročníku, a to v rámci volitelného předmětu SPPČ. Náplní předmětu je tvorba výukových materiálů, pomoc při prezenční výuce či realizace vlastních projektů. Studijní kampus má moderního ducha, nově v něm najdeš studovnu a knihovnu, dál pak menzu a kavárnu, což oceníš hlavně ve zkouškovém období. 

Celkově lze říci, že lékařská fakulta v Plzni je centrem excelence, kde se spojuje bohatá tradice s moderním přístupem k výzkumu a výuce. Její přínos k rozvoji lékařského odvětví a péči o pacienty je nepopiratelný. Pojďme se společně podívat, jak hodnotí své studium na fakultě Erik. 

Co tě vedlo ke studiu medicíny?
Moje stredoškolské časy sa odohrali na strednej zdravotníckej škole, ktorá pri výbere ďalšieho štúdia mala zásadný vplyv. Síce si nepamätám kľučový moment pre rozhodnutie ísť študovať medicínu ale hrozne ma fascinovalo ľudské telo, ako všetko funguje a zároveň sme mali aj trochu kliniky na spestrenie a stále som chcel pomáhať druhým. Stredoškolské časy považujem za jedno z mojich najkrásnejších období v živote aj keď pri konci nebolo úplne jednoduché. Mal som veľké obavy z prijímacích skúšok pretože predmety ako biológia, fyzika a chémia sme mali len prvé 2 roky štúdia. Preto som moju prípravu na začiatku nepodcenil a s prípravou som začal už v 3. ročníku. Nebolo to ľahké ani najťažšie, ale zvládol som to. 

IMG_2093
https://lfp.cuni.cz/foto/57-prostory-noveho-kampusu-2022.html

Proč jsi si vybral lékařskou fakultu v Plzni?
Hlásil som sa na 3 lekárske fakulty a to v Košiciach, Ostrave a Plzni. Vysnívanú fakultu som mal v Košiciach pretože som chcel ostať doma na Slovensku. Celkovo vzdialenosť som nebral do úvahy. Ako prvé som prijímačkoval v Ostrave, kde ma zobrali, ale bola to moja posledná možnosť. Následne som išiel do Plzne kde mi prijímačky tiež dopadli dobre a ako posledné prijímačky som mal v Košiciach, kde sa mi už uprímne ani nechcelo ísť pretože som vedel, že ma zobrali na LFP UK a nastúpim tam. Plzeňskú fakultu som mal stále v povedomí, že ak by ma vzali tam, tak by som nastúpil a to sa aj stalo. Pri výbere to bola skôr intuícia, ktorá vyšla a neľutujem tejto voľby, práve naopak.

Co se Ti na fakultě nejvíce líbí?
Sme menšia fakulta, v ročníku sa väčšinou všetci poznáme a v kruhu máme približne 16 ľudí. Jednotlivé ústavy sa nachádzajú hlavne v dvoch budovách, ktoré sú hneď vedľa seba. Máme veľa študentských spolkov, do ktorých sa študenti môžu zapojiť. V prvom ročníku máme predmet s názvom Základy klinickej medicíny, kde máme povinnosť navštíviť nemocnicu na nami vybranom oddelení v rozsahu 16 hodín. Hrozne si u nás cením komunikáciu s vedením fakulty, študijným oddelením a všetkými vyučujúcimi, sú strašne milí a vedia výjsť v ústrety. Keď máme nejaký problém alebo nechápeme problematike, ktorá sa preberá na hodine dokážeme jednoducho nájsť riešenie prípadne urobiť kompromis. Na fakulte prevláda rodinná atmosféra a vzájomná pomoc študentov. Zdieľame si medzi sebou materiály a dávame si rady, málo kedy sa stane aby sa niekto nemal z čoho učiť ale skôr má ešte na výber.

IMG_2096
https://lfp.cuni.cz/foto/57-prostory-noveho-kampusu-2022.html
 

Co by jsi rád věděl před prvákem? Nějaké rady a tipy, na co se připravit a čemu se vyvarovat?
Skúste sa naučiť plánovať čas. Nájsť si medzi školou a osobným životom balanc a hlavne sa neporovnávať. Určite sa neučte pred nástupom do prváku, svoj voľný čas radšej investujte do oddychu. V škole nebudete tráviť veľa času priemerne sú 1-2 povinné praktika denne a samozrejme prednášky, ktoré u nás sú nepovinné. Učebnice si nekupujte dopredu, skúste si ich požičať, vyskúšať sa učiť z toho a až potom si ju kúpiť. Veľa zdrojov a kníh je aj v pdf forme. U mňa najväčší pomocník bol iPad. V priebehu roku si ho zakúpila väčšina spolužiakov. Umožňuje dopisovať si poznámky ručne rovno do prezentácií alebo učebnice. Snažte sa nezanedbať učivo, pretože ťa to veľmi rýchlo dobehne a bude toho viac. Známky sú nepodstatné, podstatné je to, že máš skúšku. A posledná rada učte sa priebežne aby sa toho nenakopilo, vyvoláva to zbytočný stres.

Jaký je největší strašák prváku a čeho jsi se naopak obával nejméně?
Určite sa každý obáva toho množstva učiva, ktoré treba zvládnuť. Pri správnom plánovaní času sa to zvládnuť určite dá. Osobne som si tam našiel čas na kamarátov, rodinu, koníčky a oddych. Niekto sa môže obávať spolužiakov, vyučujúcich a podobne. Ale to nemusí, u nás su strašne všetci fajn. U mňa to bol najmenší strach, vedel som, že sa stále niekto nájde kto ma podrží.

Jak jsi se připravoval na zkoušky? Co ti nejvíce pomohlo v přípravě?
Určite si naplánovať veci dopredu, dať si rezervu aspoň polovicu času, ktorú mám naplánovanú. Zistiť si dopredu aký zdroj budem používať. Prepájať si otázky medzi sebou. Pri učení anatómie mi pomohlo kreslenie obrázkov alebo schém a pozerať si slepé obrázky, 3D atlasy a hľadať štruktúry. Anatomický ústav na LFP umožňuje študentov používanie premium verzie Complete Anatomy, veľa študentov si to chválilo. Nestresuj sa keď sa ti skúškové trochu predĺžilo, každý má svoje tempo.

Na prijímačky ako som spomínal som sa učil 2 roky dopredu ale není to nutné. Našiel som si kurz, ktorý mi veľmi pomohol. Na LFP sú dôležité testy z minulých rokov a modelovky hlavne chemie a fyzika. Podľa môjho názoru biológiu nemá zmysel pozerať zo starých testov. V tomto prípade je potrebný jej prehľad.

IMG_2098
https://lfp.cuni.cz/foto/57-prostory-noveho-kampusu-2022.html 

Jak hodnotíš zázemí fakulty? Co se Ti líbí nejvíce?
Na fakulte sa mi najviac páči moderný kampus, ktorý je plný vychytávok a moderného vybavenia. Medzi moje 2 najobľúbenejšie patrí určite kaviareň s výbornou kávou a strecha s výhľadom na celú Plzeň, odporúčam navštíviť :). Taktiež využívam študovne buď individuálnu alebo študovňu 24/7.

Jak bys ohodnotil svůj první rok na medicíně? 
Prechod zo strednej na vysokú školu u mňa nebol zlý. Do systému na VŠ som nabehol celkom rýchlo. Na veľké množstvo učiva som bol celkom zvyknutý a vedel som si naplánovať čas. Štúdium v ČR ma naučilo veľkej samostatnosti, za čo som veľmi vďačný.

Čo by som zmenil? Asi nič, všetko sa stalo tak ako malo.

Co by jsi vzkázal budoucím studentům fakulty?
Ak budete mať možnosť si vyskúšať prihlasovanie na telesnú výchovu alebo skúšky, tak si to vyskúšajte, aby ste zbytočne nestresovali, hovorím z vlastnej skúsenosti :). V druhom ročníku sa začíname prihlasovať na voliteľné predmety kde je celkom veľká ponuka. Ak by Vás zaujímal rozvrh, ktorý ešte nieje verejný tak sa skúste pozrieť na rozvrhy z minulých rokov (väčšina sa u nás dedí). Na cestovanie tramvajou a MHD potrebujete Plzeňskú kartu, odporúčam vybaviť pre zľavnené cestovné. Materiály je možné zakúpiť na FB skupine Burza (učebnic/skript) LFP UK, taktiež vznikla nová skupina Spolubydlení LFP UK. Navštevujte fakultné akcie, užívajte si študentský život aby ste neľutovali, že ste niečo zameškali a aby ste mali na čo spomínať. Väčšina priateľstiev vzniká práve tu a keď nevznikajú nové tak sa určite upevňujú. Sledujte na sociálnych sieťach účty jednotlivých ústavov a spolkov, sú tam užitočné informácie.

Je ještě něco, co by jsi chtěl dodat?
Dělejte medicínu srdcem.

 

Láká Tě nový kampus v Plzni společně s Biomedicínským centrem? Pokud ano, určitě neváhej a pošli přihlášku. Pokud ještě svého favorita nemáš, nezoufej, příště nás čeká výlet do Brna na MUNI MED. 

uE49BtPU4iDJAoHFEHn8m7@eriikdrobnak

článek připravily: Jana a Daniela